Villa K toimii kokoontumispaikkana, jossa alueen asukkaat kohtaavat. Se on korttelitalo, jossa on lasten päiväkerho, toimistoja sekä kokoontumistiloja eri-ikäisille.

Rakennus rajaa pihan kolmeen osaan: sisääntuloalueeseen, päiväkerhon pihaan sekä luonnontilaiseen metsikköön. Tontin reunalla, talon räystään korkeudella, kulkee jalankulkutie, ja siksi myös katto on tärkeä julkisivu. Räystäs alkaa korostetun matalalta, ja katto kietoo sisätilat alleen. Katolla kohoavat värilliset kattoikkunat, jotka tuovat luonnonvaloa rakennuksen keskiosiin.

Talon sydän on terassin kautta metsään avautuva ruokasali. Ruokasalin yhteydessä on Hiljainen huone – betonista valettu kappeli – sekä 120 hengen auditorio. Rakennuksen eteläpäässä toimii leikkikoulu, jonne käydään rakennuksen ja ulkovaraston välistä. Julkisiin tiloihin kuljetaan luoteisnurkan pääovesta. Itänurkassa puoli kerrosta alempana ovat kerhotilat.

Rakennuksessa on liimapuinen pilari–palkki-runko. Ulkoseinien punamullattu pystylaudoitus liittää talon paikalliseen rakennusperinteeseen. Sisäänkäyntejä ja terasseja korostaa kuultokäsitelty, höylätty vaakapaneeli. Sisätiloja yhdistää sementtilastulevyalakatto, jota rytmittävät värilliset kattovaloaukot.

Saimme suunnittelutehtävän kesällä 2009, ja talo otettiin käyttöön jo seuraavana syksynä. Tiiviin aikataulun vuoksi suunnittelu ja rakentaminen kulkivat osittain rinnakkain.

Lyhyesti
Sijainti: 
Espoo, Kilo
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Kilos Svenska Stiftelse
Rakennesuunnittelu: 
SS-Teracon Oy /Jyrki Vainio
Urakoitsija: 
Konte Oy